Mete Gazoz: ‘Doğuştan okçuyum’

Yasmin

New member
MURAT AĞCA – RÖPORTAJ

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda kazandığı altın madalya ile bir birincisi başaran Mete Gazoz, Gilette Milliyet ödül merasiminde ‘Yılın Sporcusu’ seçilmesinin akabinde MİLLİYET’in sorularını yanıtladı.

‘Güzel bir fotoğraf çıktı’

Ulusal sportmen, okçu bir ailede yetişmesinin tesirlerini anlatırken, “Açıkçası doğduğum an okçu oldum. Babam, Ulusal Takım’daydı. Keza annem de bu sporla alakadar. Birinci kere ok ve yayı elime aldığımda 3 yaşındaydım. İşlerin güzel gitmesiyle ortaya hoş bir fotoğraf çıktı. Zihinsel olarak karara varıp bunların somut dönüşlerini görür görmez hobimi meslek hâline getirmeye karar verdim” tabirlerini kullandı.

‘Her şeyi yaptım’
Mete Gazoz, ‘Yeteneklerini nasıl geliştirdin’ sorusuna ise şu karşılığı verdi: “Valla neler yapmadım ki… Okçulukta duruşun, kuvveti geriye yanlışsız iletebilmenin kıymeti var. Bu sebeple sırt kaslarımın gelişmesi için babamın yönlendirmesiyle yüzme kursuna gittim. El koordinasyonumun gelişimi için basketbol kursuna devam ettim, akabinde da bakmak ve görmenin farkını ayırabilmek için fotoğraf dersleri aldım. Beynimin sağ ve sol bölgesini birebir anda geliştirebilmek için piyano dersleri aldım. Bunlara bir bütün olarak baktığımızda başarılarımın temelini oluşturan etmenler.”

‘Paris 2024 heyecanlandırıyor’

– Yeni dönemde, yeni maksatlar neler?

“Tabii ki katıldığım her turnuvada amacım bir daha kürsünün en üst basamağı. 2024 Paris Olimpiyatları’nı düşündükçe heyecanlanmadan edemiyorum. Lakin öncesinde katılacağımız biroldukca turnuva var; Avrupa şampiyonaları, dünya kupaları, sıralama atışları… Maksadım bundan evvelki turnuvalardaki performansımın üstüne çıkabilmek. Bu doğrultuda da çalışmalarıma devam ediyorum.”

‘Hep yeni bir sayfa açıyoruz’

– Mix kadrosuyla madalyayı kaçırdınız. Bu durum seni nasıl etkiledi?

“Kazanmak da var, kaybetmek de. Kaybettiğiniz anlara takılırsanız bu çıkacağınız maçlarda dezavantaj yaratır. Grup olarak madalyanın kıyısından döndük. Bizim için yıkıcıydı. Fakat grup yarışları bittiğinde bu yenilgiyi bir kenara bırakıp ferdi kategorideki atışlarıma odaklandım, sonuçta turnuva devam ediyordu. Her atışta, her alana çıkışımızda evvelki muvaffakiyetleri da mağlubiyetleri de gerimizde bırakıp yeni bir sayfa açıyoruz. Zira alandayken odaklanmamız gereken tek şey atışımızı en âlâ biçimde gerçekleştirmek.”

‘İyinin de düzgünü olabilirim’

– Genç yaşta olimpiyat şampiyonu oldun, bu meslek ve gelecek planlarını nasıl etkileyecek?

“Erken yaşta bu kadar büyük bir muvaffakiyet yakalamış olmam dışarıdan ‘En düzgününü yaptı, olimpiyat şampiyonu oldu. Daha ne yapsın?’ üzere telaffuzlara niye olabiliyor. Fakat bu benim kendime çizdiğim yol değil, yanlışsız yolda olduğumu gösteren bir durum. olağan olarak muvaffakiyet bedelli fakat yaptıklarınızın üstüne koymazsanız, istikrarlı biçimde devam etmezseniz başarınız sürdürülebilir olmaz. Olimpiyatlardan daha sonra kendime kutlamak için olağan olarak vakit verdim. Ancak akabinde çabucak idmanlara döndüm. Zira her vakit yeterlinin de yeterlisi olabileceğimi biliyorum.”

‘Günde 400 ok atıyorum’

İdmanlar nasıl geçiyor. Yılda kaç ok atıyorsun örneğin?

“Gerçekten ağır bir takvimimiz var. Beşerler okçuluk idmanlarını sadece atışlardan ibaret zannediyor; bu bir yanılgı. Günde yaklaşık 400 ok atıyorum, yılda kaç ok olduğunu siz hesaplayın… Ama bunun haricinde sekiz saatlik, fiziki çalışmalar, kondisyon ve mental idmanlar olmak üzere biroldukca program uyguluyoruz.”

‘Ben birebir Mete’yim’

– Olimpiyatta daima 4.’lüklerde kalan Türk okçuluğuna Tokyo’da birincisi yaşattın. hayatında neler değişti?

“Her atlet olimpiyatlara katılmak, madalya kazanmak ister. Benim de hayalimdi, başardım. Bu duyguyu sözlere dökmek güç. Ben o gün için senelerca çalıştım. Madalyanın kelamını 2016 Rio’da halkımıza vermiştim. Ben bir daha tıpkı Mete’yim. Ancak bana karşı olan ilgi inanılmaz bir boyutta. Yolda yürümekte bile kuvvetlik çekiyorum kimi vakit. İnsanların beni ailelerinin bir üyesiymişim üzere görmeleri… Bu his kıymet biçilemez. Şayet bir gencimiz benim sayemde bu spora başlarsa, benim için tüm madalyalardan daha pahalı olur.”

‘Takdir görmek fazlaca değerli’

‘Bu yolda yalnız değilim’

Mete Gazoz, 14 yaşında Avrupa şampiyonu olan Yücel Cavkaytar’dan 60 yıl daha sonra mükafata layık görülen 2. okçu olmasını şu sözlerle kıymetlendirdi: “Türk okçuluğu ismine değerli bir isim Yücel Cavkaytar. daha sonrasında bu mükafata layık görülen 2. okçu olmak mükafatın pahasına bedel katıyor. Gillette Milliyet Ödül Töreni’nde ‘Yılın Sporcusu’ mükafatına layık görülmek gurur verici. Lakin bu yolda yalnız değilim. Ailemin, hocam Göktuğ Ergin’in, Okçuluk Federasyonu’nun, Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesi’nin ve Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ödülde büyük hissesi var.”

‘İlginin artması keyifli ediyor’

Okçuluğa ilginin artmasının kendisini memnun ettiğini de lisana getiren ulusal sportmen, “Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda kazandığım altın madalya daha sonrasında ülkemizde okçuluk branşına karşı olan ilginin artması beni tüm madalyalardan daha epeyce keyifli ediyor diyebilirim. Sizlerden takdir görüyor olmak, branşımın gelinen noktada bugünkü pahası görmesine katkı sağlayabilmiş olmak benim için her şeyden bedelli. Bu ödül, kendimize inanıp, epeyce çalıştığımızda neler başarabileceğimizin bir sembolü” sözlerini kullandı.

‘Pes etmek asla bana göre değil’

Asla yapmam dediğin şeyler var mı?

“Pes etmek asla bana bakılırsa değil. Skor olarak her ne kadar geride olsam da uğraşa devam ederim. Zira her sayı, her atış değerli. Okçuluk fizikî olduğundan epeyce mental kuvvet gerektiren bir spor. Her şey başa baş giderken kırılmamak, pes etmemek hayati ehemmiyet taşıyor. Ben de bu tarafımın güçlü olduğunu düşünüyorum. Sanırım muvaffakiyet bu türlü geliyor.”

‘Konsol oyunları hoşuma gidiyor’

Boş vakit içinderını nasıl değerlendirirsin.?

“Kamplar, idmanlar, yarışlar derken çok boş vaktimiz olmuyor. Fakat kendime vakit yarattığımda şahsi gelişimime yatırım yapmaya çalışıyorum. Kitap okuyor, sinema izliyorum. Tüm bunların yanında en büyük meraklarımdan biri bilgisayar ve konsol oyunları. Boş vakitlerimde biraz da baş dağıtmak için oyun oynuyorum.”

‘Başarılar bir gecede gelmiyor’

Seni örnek alan biroldukca genç var, onlara neler tavsiye edersin?

“Sıkı çalışmanın, istikrarın ehemmiyetini anlamalılar. Tüm bunların yanında hayal kurmak da kıymetli. Hepimizin maksatları, hayalleri olmalı. Muvaffakiyet bir gecede gelmiyor, bu epeyce uzun, fedakarlıklarla dolu bir müddetç. Yorulduğunuz, pes etmeyi düşündüğünüz vakit içinder oluyor. Ama bu olumsuz kanıları bir kenara bırakıp, amacınıza ulaşmak için gayrete devam etmelisiniz. İleride o günlere dönüp baktığınızda düzgün ki hepsini yapmışım diyeceksiniz.”